Pengikut

Khamis, 19 September 2013

Tubuh Tanpa Jiwa


"Sebuah Kamar tanpa buku ibarat tubuh tanpa jiwa."
-Cicero (106BC-43BC)

Berkali-kali saya membelek, membaca dan meneliti penanda buku yang saya perolehi hasil daripada belian buku dengan Ujana Ilmu. Mungkinkah sebuah cerpen bakal tercipta hasil renungan penanda buku ini? 

Nota: Bagi yang pernah bertanya pada saya, bagaimana saya memperoleh idea menulis-salah satunya melalui renungan begini. 


42 ulasan:

  1. Balasan
    1. Jangan kata macam tu cik akak. Risau pula saya.

      Padam
  2. dasyat cikgu :) memang hebat ...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak dasyat mana lah. Cuma kutip kata-kata daripada penanda buku tu saja acik.

      Padam
  3. Memandang sesuatu haruslah dari perlbagai sudut, berfikir di luar kotak... pasti ada idea dan kreativiti yg unik dan menakjubkan akan terhasil.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Berbeza pandangan dengan fikiran dan pandangan dengan kosong. Saya cuba merangka apa-apa yang boleh ditulis hasil renungan ini.

      Padam
  4. hebat lah bro..:) kalau tgk gambar fizi tentu ada cerita yang boleh dikaryakan hehe :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Oh, menerusi wajah seseorang kita boleh lakarkan watak dalam sesebuah karya.

      Padam
  5. dgan renungan pun dah boleh hasilkan karya..
    semoga tercapai ilham... =)

    BalasPadam
  6. Balasan
    1. Betul tu. Kalau hendak menulis pun kena banyak membaca.

      Padam
  7. Apa yang ada disekeliling.. boleh saja dijadikan idea penulisan kan cikgu? Semoga cikdu terusmaju dalam bidang penulisan.. Teringin juga nak jadi penulis seperti cikgu..Tapi kak Erin belum bersedia..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sudah semestinya Kak Erin. Yang penting kita pandai merenung, menilai dan menapisnya.

      Boleh cuba, Kak Erin.

      Padam
  8. renungan yang hebat dan berhasil =) sy kagum dengan cikgu, sasterawan muda

    BalasPadam
  9. suka dengan words tu cikgu..betul sangat rasanya..coz memang buku ni selalu jadi teman kita sebelum tidur...sebab kalau baca buku cepat aje ngantuk..he..he

    BalasPadam
    Balasan
    1. Benar sekali, bilik adalah tempat paling dekat kita menyimpan buku. Kalau di dalam bilik tiada buku, itu memberi makna kita bukanlah orang yang suka membaca.

      Padam
  10. mesti karya terbaik dari helmi...

    BalasPadam
  11. boleh buat tajuk novel tu TM...teruja!!

    BalasPadam
  12. Balasan
    1. Terima kasih Pia. Eh, lama menghilang. Selamat kembali.

      Padam
  13. hebatlah cikgu ni..dari penanda buku pun boleh lahir ilham..all da best ye cikgu :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Baru terlahir ilham, belum lagi karya. Kalau lepas ni dibiarkan sahaja, pastilah tidak berguna juga kan.

      Padam
  14. salam cikgu helmi :)

    sejak bergelar blogger,kak lea sendiri pun suka cari idea melalui pelbagai cara.itu sebabnya di Profile,kak lea tulis "Lihat+dengar+baca+jalan=ENTRI". terlalu banyak benda di sekeliling kita,yang boleh mendatangkan idea untuk dijadikan entri.

    ye suka sangat ayat di penanda buku tu,cikgu!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikumusalam, Kak Lea.

      Idea ada di mana-mana. Terpulang kepada kita untuk menyaringnya yang terbaik.

      Ayat yang sangat luar biasa kan.

      Padam
  15. Balasan
    1. Siapa yang hebat KA? Penulis yang dipetik kata-katanya itu kan.

      Padam
  16. maksudnya agak mendalam tu.. pandai merungkaikan maksudnya dr penelitian :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Merenung dengan penuh iltizam untuk mencari sesuatu.

      Padam
  17. kata-kata boleh menjadi sumber inspirasi untuk bekarya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sudah semestinya kerana kata-kata yang bertenaga mempunyai kuasa yang amat luar biasa.

      Padam
  18. hrap2 bleh dgr cerpen yg cikgu cipta nt..

    BalasPadam
  19. Subhanallah.. semoga dgn renungan itu dapat melahirkan perkongsian yg baik buat sekelian umat & dapat memberati timbangan amal, in shaa Allah. Semoga Allah sentiasa permudahkan saudara Helmi.. amin.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih saudara Khir yang sering memberi respon yang sangat cemerlang pengisiannya. Insya-Allah, amin.

      Padam
  20. KAMAR TIDURKU PUNYA BUKU
    KAMAR TAMUKU PUNYA BUKU
    HUHUHU... :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah, moga rumah Tuan disinari ilmu senantiasa.

      Padam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Belong ToTetamu Istimewa | Designed All Reserved By KathyR’bain78