Pengikut

Rabu, 18 September 2013

Surat kepada Editor: Puisi Kontot Mencerna Minda di Dewan Sastera


Surat elektronik atau e-mel yang saya hantar ke Dewan Sastera, telah disiarkan pada bulan September 2013. Surat itu bertajuk PUISI KONTOT MENCERNA MINDA

Surat ini memberi respon terhadap isu penganugerahan Sasterawan Negara kepada Baha Zain. SN Shahnon Ahmad pernah memberi pandangannya yang mana puisi yang pernah dihasilkan oleh Baha Zain "kontot" dan beliau "tidak layak" untuk diangkat menjadi "Sasterawan Negara".

Surat ini sekadar pandangan saya sahaja. Saya bukanlah individu yang layak untuk menyangkal atau menyokong sesiapapun. 

P/S: Kualiti kulit Dewan Sastera sekarang ini semakin menyerlah. 


30 ulasan:

  1. memang sastera nie makanan cikgu kan :)

    BalasPadam
  2. hanya mampu terdiam.. serahkan pada pakar

    BalasPadam
  3. saya tak bijak menyusun kata-kata tapi hati teringin nak bersuara...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh mencuba. Kemahiran berbahasa perlukan latihan yang berterusan.

      Padam
  4. yang penting cikgu memang power bersastera :D

    BalasPadam
  5. suka dengan gaya helmi menulis entri...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Suka dengan gaya penulisan saya? Terima kasih.

      Padam
  6. Kita agak lost kat "sini", almaklum sastera tak pernah belajar and memang tak ada bakat..

    BalasPadam
  7. assalam
    tqqq singgah di blog saranur
    dah follow jg

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikusamalam, terima kasih sudi memenuhi jemputsan saya.

      Padam
  8. helmi seorang yang berbakat.. aiza pun tak pandai nak menulis..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih Aiza. Alhamdulillah, bakat itu kurniaan Allah SWT. Saya akan cuba gunakan yang terbaik.

      Padam
  9. orang sastera ni ramai yang pandai menulis..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Menulis itu satu kemahiran BUNDA. Perlu diasah, kalau tidak boleh tumpul juga.

      Padam
  10. hebatlah sastera cikgu...akak kalau bab sastera ke laut..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih. Menulis sekadar apa yang boleh.

      Padam
  11. macam pernah lihat lukisan pokok jambu itu :)

    BalasPadam
  12. semoga sastera dan sasterawan tetap bertapak di bumi Malaysia ni =)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Moga kehadiran mereka ini mengimbangi kekalutan jiwa rakyat kita.

      Padam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Belong ToTetamu Istimewa | Designed All Reserved By KathyR’bain78