Pengikut

Rabu, 9 Oktober 2013

Menyekat Hak Asasi Pengguna Internet?

Assalamualaikum semua. Selamat pagi.


Jika 1BestariNet ini digunakan di seluruh Malaysia alangkah baiknya juga. Jadi, pengguna tidak mudah untuk mengakses laman sesawang yang bukan-bukan. 

Cara begini bukan untuk menyekat hak asasi sesiapa pun, sebaliknya sebagai satu langkah membentuk nilai peribadi pengguna itu sendiri supaya patuh pada agama dan undang-undang. 

Nota: Eh, awalnya entri hari ini! Sebenarnya, petang nanti dari pukul 2 hingga 6 ada taklimat/bengkel/kursus kopetensi untuk guru-guru di sekolah. 


21 ulasan:

  1. Assalammualikum..singgah pagi en helmi :)

    BalasPadam
  2. Biar dengan cara yang betul. Selamat bertugas untuk hari ini.. Mengajar di mana ye?

    BalasPadam
  3. Takdir membawa saya ke blog ini. Terima kasih di atas kerendahan hati anda untuk singgah dan follow blog saya yg tidak seberapa... Sekatan itu kadang perlu demi kebaikan...

    BalasPadam
  4. Betul2.. kadang2 perlu ada sekatan mcm ni utk kebaikan pengguna.. -sy pun awalnya bagi komen kat cni hehehe

    BalasPadam
  5. ohw..maknanya benda ni utk makmal komputer kat sekolah je la yer kan cegu??

    BalasPadam
  6. emmm...

    penggunaan terkawal, memang banyak gejala tak baik boleh diatasi dari peringkat awal...

    walaupun kesan akan makan masa, as long as constant approach...

    insya-Allah akan membendung bagai-bagai gejala sosial masa kini...

    BalasPadam
  7. Hak r..betol tu cikgu, dapat juga kawal laman sesawang yang tak elok kan..

    BalasPadam
  8. Cikgu masuk laman apa ni sampai kena sekat?

    BalasPadam
  9. untuk pelajar sekolah ke?bagus..

    BalasPadam
  10. nice sharing bro :) mgkn kurang dari segi pasaran atau akses..

    BalasPadam
  11. Kak ina sokong sangat2..risau juga kalau anak2 tengok benda2 yang tak sepatutnya...

    BalasPadam
  12. masa aiza bekerja dulu pejabat aiza disekat untuk akses internet termasuk ke laman sosial (facebook, twitter) dan blogspot.. laman web mencari kerja pun kena sekat..

    BalasPadam
  13. org yg suka pi sesawang yg bukan2 tu akalnya panjang . byk cara lain , katanya ... klu berhasil , alhamdulillah .

    BalasPadam
  14. betul, setuju sangat, zaman sekarang ni internet digunakan secara global, bukan orang dewasa saja yang guna, malahan pelajar sekolah rendah juga mula mengenali IT ni. Kalau zaman ika dulu, buku di tangan, permainan pun permainan tradisional, sekarang dah maju. Memang perlu sekat sedikit penggunaan internet ni untuk sesetengah website supaya kita hanya cari yang positif sahaja, bukan negatif.

    BalasPadam
  15. klu bnde bkan2 baik sekat jer..

    BalasPadam
  16. kita setuju dengan Vee..normally dia orang yang nak access website bukan-bukan ni memang panjang akal..tak boleh A, dia orang guna B, kalau tak boleh lagi guna C..sampai Z...

    BalasPadam
  17. Sy amat bersetuju dgn perkara ini. Sebagai sebuah negara yg mempunyai pegangan agama, budaya & adat resam, ianya amat perlu. Sekurang2nya masa depan generasi kita terbela dlm arus pembangunan global yg pesat mengejar kemajuan. Sy sokong. :)

    BalasPadam
  18. Lebih suka jika disertakan dengan pendidikan tentang penggunaan Internet yang betul.

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Belong ToTetamu Istimewa | Designed All Reserved By KathyR’bain78