Pengikut

Sabtu, 26 Oktober 2013

Hilang?


Oh, apa pula yang tak kena lagi dengan laptop saya ni! Ada sesiapa yang dapat bantu? Kalau ada sesiapa yang ingat, saya pernah menyatakan bahawa ada iklan haram di blog saya. Dan, mungkin kerana saya salah terunstalled sofware dalam laptop saya yang menyebabkan perkara ini berlaku. 

Apa yang perlu saya buat ya. Hal ini telah menyebabkan tiba-tiba saja laptop saya boleh terpadam dan saya perlu hidupkan semula. Dah lama berlaku, baru hari ni saya berasa untuk menyelesaikannya segera sebelum perkara yang lebih buruk berlaku.



39 ulasan:

  1. alamak...kathy harap tak ada apa2 berlaku..

    BalasPadam
  2. avg anti virus tu mungkin dah rosak. Unninstall avg lama tu n cuba install anti virus yg lain....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Oh, ini berkaitan dengan antivirus ke?

      Padam
  3. hmm.. try to restore your system, find system restore from your computer. Maybe it can helping :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih atas cadangan yang diberikan.

      Padam
  4. Terlalu cetek ilmu komputer saya utk membantu...maaflah cikgu.

    BalasPadam
  5. cuba google extension mfc100u.dll tu. Mungkin boleh download balik dan install...

    BalasPadam
  6. owh x pasti sgt psl benda ni
    hope ramai yg membantu

    BalasPadam
  7. virus menyerang kot cik....
    bawa jumpa pakar cik...habis barang dalam lappy tu nanti :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya masih mencuba untuk selesaikan dulu.

      Padam
  8. Ini virus namanya kena beli antivirus atau format je cikgu..

    BalasPadam
  9. Maaf cikgu, saya kurang tahu tentang perkara-perkara sebegini. Nampaknya, kita banyak menggunakan teknologi, tetapi apabila ada masalah, tak dapat nak selesaikan.

    Jelas sekali sangat penting juga ilmu tentang teknologi ya. Mesti belajar ni. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tidak mengapa Hanif. Moga Allah mempermudahkannya.

      Padam
  10. Maaf cikgu Helmi.. x dpt membantu.. Semoga dpt diselesaikan sekadar segera.. amin.

    BalasPadam
  11. Cepat pergi hantar ke klinik. bahaya nnti. hilang pulak semua data.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya dah pindahkan sebahagian data saya ke hardist

      Padam
  12. Saya tak pasti pula pasal ni, cuba cikgu ingat balik software ape yang cikgu delete sebelum ni?? @ yang terinstall sebelum ni, kalau boleh cuba install balik..saya bab ilmu it pun kurang sikit..

    BalasPadam
  13. mungkin ada virus kot helmi.. kena hantar kepada yang lebih pakar..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Rasanya bukan virus ni, mungkin ada software yang teruninstalled.

      Padam
  14. Balasan
    1. Habis, bagaimana cara penyelesaiannya?

      Padam
  15. akak tak reti sangat pasal komputer hihihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya masih mencuba dan minta tolong kawan.

      Padam
  16. nice blog! done following u. terima kasih kerana sudi singgah blog arin. :)

    BalasPadam
  17. Saya google dan terjumpa penyelesaiannya. Mungkin ini dapat membantu.

    http://www.faqforge.com/windows/fix-the-program-cant-start-because-msvcr100-dll-is-missing-from-your-computer-error-on-windows/

    Menunggu respon.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih saudara yang sangat prihatin dan sentiasa memberikan sesuatu yang membuatkan saya terharu.

      Saya cuba juga beberapa cadangan yang diajukan blogger-blogger di atas. Tapi, tak menjadi. Kemudian, saya minta bantuan kawan. Alahmdulillah, rupa-rupanya fail saya itu hilang dalam sistem. Apabila dah dimasukkan semula, semuanya kembali normal. Tapi, masih ada satu amaran yang keluar - server not complet ke apa tah.

      Padam
  18. Boleh tahu juga jenis antivirus yang saudara gunakan? Berdasarkan maklumat saya googling, berkaitan AVG.

    Cuba saudara uninstall AVG, dan install semula.

    sumber: http://forums.avg.com/us-en/avg-forums?sec=thread&act=show&id=230654

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya guna Avira. Tapi, rasanya laptop saya sekali lagi diserang virus. saya ingatkan apabila fail sistem saya tu hilang menyebabkan laptop saya tiba-tiba terpadam. Namun, setelah fail tu dimasukkan semula, masih berlaku masalah sama. Tiba-tiba saja laptop saya boleh terpadam. Mungkin diserang virus dan perlu diformat.

      Padam
    2. Saya sarankan saudara uninstall Avira dan gantikan dengan antivirus lebih baik. Ini berdasarkan pengalaman saya, Avira hanyalah payung yang bocor. Tidak dapat menahan fail daripada serangan virus.

      Antara antivirus yang amat saya sarankan adalah Avast free Antivirus. Boleh download di http://www.softpedia.com/ search avast

      Harap membantu.

      Padam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Belong ToTetamu Istimewa | Designed All Reserved By KathyR’bain78