Pengikut

Isnin, 5 Januari 2015

Senarai Novel KOMSAS Tingkatan 1 hingga 5 dari Tahun 2000 hingga 2021

Assalamualaikum.



Senarai lengkap novel Komponen Sastera (KOMSAS) ini saya sediakan untuk rujukan bersama. 


SENARAI NOVEL KOMPONEN SASTERA TINGKATAN 1 HINGGA 5 DARI TAHUN 2000 HINGGA 2019


Tingkatan 1
2000 – 2009
1. Meniti Kaca – Raja Sabarudin Raja Abdullah
2. Limpahan Darah di Sungai Semur – Zakaria Salleh
3. Anak Din Biola – Maaruf Mahmud
4. Aku Anak Timur – Siti Aminah Hj Yusof

2010 - 2014
1. Hikmah – Mohd Faris Ikmal
2. Sukar Membawa Tuah – M. Z Erlysha
3. Bukan Duniaku – Aida Shahira
4. Istana Menanti - Abdu Latip Talib 

2015 – 2019
1. Formula Termodinamik – Obasiah Haji Usman
2. Sejambak Bakti – Rejab F.I
3. Pelari Muda – Ghazali Ngah Azia
4. Destinasi Impian – Mohd Ismail Sarbini

Tingkatan 2
2001 - 2010
1. Pahlawan Pasir Salak – Mohd Ismail Sarbini
2. Timulak Kapal Perang – Azmah Nordin 
3. Tragedi Empat Disember - Dzul Karnain Ithnain
4. Kapten Hassn Wira Bangsa - Harun Jihari

2011 - 2015
1. Erti Sebuah Pengorbanan – Zaihanim Zainal Abidin
2. Wira Pesona Avatari – Ahmad Zaki Abu Bakar
3. Lestari Bukit Menghijau – Syed Mahdzir
4. Di Sebalik Wajah – Abang Saifudin Abang Bohari

2016 - 2020
1. Meniti Impian - Osman Ayop
2. Jalan ke Puncak - Juri Durabi
3. Jejak Monpus - Zulaiha Paikon
4. Darah Titik di Semantan - Arman Sani

Tingkatan 3
2002 - 2011
1. Panas Salju - Talib Samat
2. Ekspedisi - Mohd Ghazali Tocheh
3. Kanang Cerita Seorang Pahlawan - Maznah Nordin
4. Merdeka! Merdeka - A. Rahman Hanafiah

2012 - 2016
1. 6:20 – Siti Jasmina Ibrahim
2. Merenang Gelora – Ruslan Ngah
3. Cempaka Putih Untukmu – Rohani Deraman

2017 - 2021
1. Hempasan Ombak - Zailiani Taslim
2. Tawanan Komander Caucasus - Ruzaini Yahya
3. Justeru Impian di Jaring - Zaid Akhtar
4. Beruk @ Chot - Azizi Haji Abdullah

Tingkatan 4
2000 – 2009
1. Bukit Kepong - Ismail Johari
2. Terminal Tiga - Othman Puteh
3. Di Hadapan Pulau - A. Samad Said
4. Perlumbaan Kedua - Marwilis Hj. Yusof

2010 - 2014
1. Azfa Hanani – Halis Azhan Mohd Hanafiah
2. Papa… (Akhirnya Kau Tewas Jua) – Deana Yusof
3. Renyah – Gunawan Mahmood
4. Melunas Rindu – Hartini Hamzah

2015 – 2019
1. Pantai Kasih - Azmah Nordin
2. Di Sebalik Dinara – Dayang Noor
3. Jendela Menghadap Jalan – Ruhaini Matdarin
4. Leftenan Adnan Wira Bangsa – Abdul Latip Talib

Tingkatan 5
2001 - 2010
1. Konserto Terakhir - Abdullah Hussain
2. Seteguh Karang - Tuan Faridah Syed Abdullah
3. Putera Gunung Tahan - Ishak Hj. Muhammad
4. Julia - Abu Hassan Morad

2011 - 2015
1. Kembara Amira – Amer Hamzah
2. Konserto Terakhir - Abdullah Hussain
3. Sutera dalam Lukisan – Abd Talib Hassan
4. Kabus di Perbukitan – Mohamad Kholid Hamzah

2016 - 2020
1. Tirani - Beb Sabariah
2. Bimasakti Menari - Sri Rahayu Mohd Yusop
3. Silir Daksina - Nizar Parman
4. Songket Berbenang Emas - Khairuddin Ayip

Senarai lengkap novel KOMSAS Tingkatan 1 hingga 5 dari tahun 2000 hingga 2021 boleh digunakan sebagai rujukan bersama.

27 ulasan:

  1. As Salam,

    Thank you for this list. I have been looking to re-read novels I learnt as a kid to see if I view them differently now, with perhaps more mature outlook in life.

    Perhaps cikgu boleh share nama antologi-antologi yang pelajar Form 1 - 5 refer to? I can remember antologi Kerusi, Sehijau Warna Daun... Tingkatan lain tak ingat. Thanks in advance.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul! Saya pernah baca buku abng saya, dalam tu ada cerpen "anyss sophelia" tak silap. Ataupun watak dalam cerpen tu ada nama anyss sophelia. Kalau boleh saya nak cari dan baca semua buku-buku tu!

      Padam
    2. Impian Tsu-Ryi, Nisah Haji Haron

      Padam
  2. Terima kasih atas perkongsian Cikgu.

    BalasPadam
  3. 4. Julia - Abu Hassan Nordin (yang betoi = Abu Hassan Morad)

    BalasPadam
  4. salam cikgu, masih ada simpanan novel2 berikut 1-perlumbaan kedua, 2-aku anak timur, 3-timulak kapal perang, 4-tragedi empat disember, 5-dihadapan pulau. jika ada saya ingin membelinya.

    BalasPadam
  5. bkn novel2 ni ikut negeri ke? pttla ada yg xpenah dgr

    BalasPadam
  6. Salam sejahtera. Ingin tahu sama adakah novel leftenan Adnan bakal diterokai oleh pelajar tingkatan 4 tahun hadapan 2020.

    BalasPadam
  7. Salam. Ingin tahu adakah novel-novel baru akan diperkenalkan untuk Tingkatan 1-5 bagi sesi 2021 atau kekal sama?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikumusalam. Untuk Tingkatan 1 dan 4, tiada novel dan antologi baharu yang diperkenalkan pada tahun 2020. Masih kekal sama.

      Padam
  8. Kalau ikutkan. Novel tingkatan 5 utk sesi 2011 patutnya interlok karya abdullah hussin tapi dibantah kaum india terus tak jadi

    BalasPadam
  9. Salam.. Masih ada dalam simpanan ke semua novel² ini.. Jika ada, saya nak membelinya semua..

    BalasPadam
  10. Kat mana boleh beli novel² tu ye.. Teringin nk baca

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kebanyakan novel yang terpilih terbitan DBP dan Utusan. Jadi, boleh semak stok dengan penerbitan tersebut.

      Padam
  11. Salam cikgu..sy nak tanye dimana ade jual buku sastera tahun 2001 yg bertajuk dihadapan pulau..sy ingin membelinya,tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikumusalam. Cuba cari dalam grup Kolektor Buku2 SeMalaysia dalam FB.

      Padam
  12. Senarai antalogi takda ke?

    BalasPadam
  13. Kalau ikutkan novel interlok karya abdullah hussien dipilih utk novel form 5 2011-2014 tapi ada protes, KPM ambil semula novel konserto terakhir balik

    BalasPadam
  14. Novel tingkatan 1 untuk tahun 2021?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Novel Tingkatan 1/2020 masih guna novel sama. Tahun 2021 tidak pasti sama ada guna novel sama atau akan menggunakan novel baharu.

      Padam
  15. salam,nak tanya,ting 1 novel sampai 2019, 2020 dan seterusnya guna novel apa?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikumusalam. Novel Tingkatan 1/2020 masih guna novel sama. Tahun 2021 tidak pasti sama ada guna novel sama atau akan menggunakan novel baharu.

      Padam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Belong ToTetamu Istimewa | Designed All Reserved By KathyR’bain78