Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera.
CARA-CARA MEMBUAT:
Pukul (250 gram) creeme cheese, (1/2) susu pekat, (4 sudu) susu segar dan (2 sudu) esen vanila hingga sebati/kembang.
Celup biskut dalam susu. Jangan celup terlalu lama sehingga lembik.
Susun biskut yang telah dicelup dalam susu dalam bekas/loyang.
Lapiskan susunan biskut tadi dengan creem cheese yang telah dipukul awal tadi.
Boleh taburkan nestum pada lapisan tersebut.
Ulang langkah 1 sehingga habis. Lapisan/ketebalan susunan biskut ikut cita rasa sendiri.
Boleh taburkan milo pada lapisan biskut.
Setelah siap, masukkan loyang/bekas tadi dalam peti sejuk selama empat ke lima jam.
Cheesekut yang telah keras boleh dipotong dan dimakan.
Selamat mencuba!
Jarang-jarang saya menulis atau berkongsi masakan yang saya masak. Namun kali ini saya cuba kongsikan. Ini pun bukan resipi saya. Resipi yang saya "kutip" daripada Internet dan perkongsian rakan-rakan. Ini juga kali pertama saya buat cheesekut sedap leleh ini.
Biskut Deluxe Crackers Hup Seng - 1 paket
Susu segar Dutch Lady Full Creams Milk - 4 sudu
Susu pekat - 1/2 tin (jika manis boleh kurangkan)
Creeme Cheese TARTURA - 250gram
Nestum/Milo/Oreo
Asen vanila - 2 sudu
CARA-CARA MEMBUAT:
Pukul (250 gram) creeme cheese, (1/2) susu pekat, (4 sudu) susu segar dan (2 sudu) esen vanila hingga sebati/kembang.
Susun biskut yang telah dicelup dalam susu dalam bekas/loyang.
Lapiskan susunan biskut tadi dengan creem cheese yang telah dipukul awal tadi.
Boleh taburkan nestum pada lapisan tersebut.
Ulang langkah 1 sehingga habis. Lapisan/ketebalan susunan biskut ikut cita rasa sendiri.
Boleh taburkan milo pada lapisan biskut.
Setelah siap, masukkan loyang/bekas tadi dalam peti sejuk selama empat ke lima jam.
Cheesekut yang telah keras boleh dipotong dan dimakan.
Selamat mencuba!
mudah resepi ni..blh cuba..:)
BalasPadamnanti boleh cubalah...
BalasPadamLuar biasa. Saya pernah cuba buat ni.
BalasPadam